Om jag skulle säga det rätt ut så skulle du börja protestera vilt, men om jag tar det steg för steg så kommer du att märka att du egentligen redan visste detta.
Ok, då ska vi se om du börjar protestera vilt...
Den hälsosammaste kosten består av hela, färska, mogna, ekologiskt odlade frukter, bär, grönsaker, gröna blad och små inslag av nötter, frön eller fetare frukter som avokado.
Ingenting är upphettat. Ingenting är raffinerat. Och detta är allt. I den här kosten ingår inga typer av säd, ris, potatis. Den innehåller inga djurprodukter som kött, mjölk eller ägg.
Hör jag dig protestera? Bra. Fortsätt att läsa och se om du egentligen inte håller med om detta, kanske till och med utan att du är medveten om det...
Hela Livsmedel eller Raffinerade Livsmedel?
Vilket är nyttigast? De flesta skulle direkt hålla med om att oraffinerade produkter är bättre. Raffinerade livsmedel är de där man har extraherat en del av den ursprungliga produkten. Socker är ett exempel. Vitt mjöl är ett annat. Om man använder sig av hela livsmedel så får man mer näring och ofta även viktiga fibrer. Ok, så du kanske håller med om att hela livsmedel är bättre.
Färska Livsmedel eller Upphettade Livsmedel?
Även här skulle de flesta hålla med om att många näringsämnen försvinner när vi kokar mat. Det vet i princip alla. De kanske inte är medvetna om att hela 80% av vitaminerna försvinner, 50% av proteinerna blir otillgängliga, och i princip 100% av fytonäringen. Men de flesta skulle hålla med om att ett färskt äpple innehåller mer näring än ett kokt äpple. Så färskt är kanske bättre.
Moget eller Omoget?
Ingen större diskussion här. Om du någon gång har försökt äta en grön banan så vet du hur dåligt man kan må av det. Mogen frukt är mycket godare och har mycket mer näring som är tillgänglig för oss än omogen frukt.
Ekologiskt Odlat eller Besprutat med Kemiska Gifter?
Det säger sig självt att giftfri mat är hälsosammare än mat med diverse gifter i sig.
Frukter/Bär/Grönsaker eller Stärkelse/Djurprodukter?
Nu börjar det bli intressant. Vilket är bättre för oss? Även här vet vi svaret. Om jag skulle fråga dig vad du kan göra för att äta hälsosammare så skulle du kanske svara "äta mer frukt och grönt". Och du skulle ha helt rätt. Det som möter människans näringsbehov allra bäst är just frukt. Den förser oss med tillräckligt med bränsle (kalorier), rätt proportioner av kolhydrater, protein och fett. Den är den överlägset bästa källan till vitaminer. Men om vi bara skulle äta frukt skulle vi hamna lite lågt när det gäller vårt intag av mineraler. Inte helt förvånande så är grönbladiga grönsaker den överlägset bästa källan till mineraler när man mäter den kalori för kalori mot andra möjliga källor. Beroende på vilka frukter vi äter kan vi behöva lite extra fett. De bästa källorna? Feta frukter som avokado eller nötter och frön.
Höll du inte med? Jag kan tänka mig att du kanske är lite obekväm med idéen om att bara äta dessa. Men tänk efter... Varje gång du äter något annat så gör du en kompromiss. Istället för att få den allra bästa källan till hälsosam näring så tar du någonting som inte är det. En kompromiss betyder inte bara att du får lite mindre näring. Ofta betyder det att du introducerar gifter i din kropp. Detta förgiftar din kropp och sätter den ur balans.
Vi får ofta höra att det är hälsosamt att äta lagom mycket av allt. Men tänk efter... Ordet "lagom" fungerar bara när det gäller positiva och närande saker. Vi bör få lagom med solsken, lagom med vitamin A, mm. Om vi skulle få för mycket solsken så skulle det definitivt bli ohälsosamt. Skulle vi få för mycket vitamin A så kan vi få allvarliga problem med levern. "Lagom" är ett utmärkt koncept för saker vi behöver. Men det fungerar inte på gifter. Tar du lagom mycket råttgift? Misshandlar du din partner/dina barn lagom mycket?
Vi vet redan vad som är bäst och hälsosammast för oss.
Jag hoppas att du gillade min artikel och att den var engagerande.
Du kan alltid läsa mer om Kost och Hälsa på min hemsida.
No comments:
Post a Comment