Wednesday, August 25, 2010

Enkla eller Sammansatta Kolhydrater?

Vad är bäst?  Enkla eller sammansatta kolhydrater?  De flesta skulle nog svara "sammansatta", men skulle de har rätt?

Vad är Kolhydrater?

Kolhydrater är kroppens primära bränslekälla.  Kroppen kan använda sig av kolhydrater, protein och fetter som bränslekällor.  Protein behövs primärt för att kunna bygga upp kroppen, fetter behövs som isolering, för hormonsystemet, och en del andra funktioner.  I maten vi äter behöver inte fler än 10% av kalorierna komma från fett och 10% från protein.  Resterande 80% bör komma från kolhydrater.  Kolhydraterna kommer att förse oss med det för kroppen perfekta bränslet.

Enkla och Sammansatta Kolhydrater

Man kan dela in kolhydraterna i enkla eller sammansatta.  De enkla är socker.  En typ av socker är glukos.  Den behöver kroppen inte sönderdela på något sätt utan den kan komma ut i blodet och sedan direkt föras till cellerna där cellerna kan göra om den till energi.  Ett annat socker är fruktos.  Det finns, som namnet avslöjar, i frukter.

Sammansatta kolhydrater som är lite längre är svårare för kroppen att bryta ner.  En typ är stärkelse.  Stärkelse hittar vi i sädeslag, potatis, ris.  För att vi överhuvudtaget ska kunna sönderdela dessa produkter måste de först upphettas.  Problemet är att även då är de svåra att bryta ner för vår kropp.  Större delen av energin som vi skulle kunna utvinna ur stärkelse går åt att försöka bryta ner den!  Titta på en jämförelse mellan enkla och sammansatta kolhydrater här.

Varför tror vi att Socker är dåligt?

När vi pratar om socker tänker de flesta på den högt raffinerade produkten socker.  Vitt socker är, precis som de flesta raffinerade produkterna, ingenting som finns naturligt.  Vår kropp har inte anpassats till att äta det.  När vi äter vitt socker skjuter blodsockret upp mycket snabbt och vi detta leder till att vi stressar kroppen och bukspottskörteln som blir tvungen att pumpa ut stora mängder insulin.  Att äta vitt socker är definitivt inte bra.

Men socker som finns naturligt i frukt är den bästa bränslekällan för oss.  Det sockret kommer med mängder av andra näringsämnen och med fibrer som gör att blodsockernivån inte skjuter upp i höjden.    Faktum är att om vi bara skulle äta frukt, så skulle vårt blodsocker inte variera särskilt mycket.  Om vi däremot samtidigt äter mycket fett, så kan även en mindre mängd socker orsaka stora blodsockersvängningar.

No comments:

Post a Comment