Sunday, October 10, 2010

Varningstext på Kyckling

Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) stämde sju av de största snabbmatskedjorna i Kalifornien för att de serverar kyckling med cancerogena ämnen utan att berätta det för kunderna.  Enligt en lag, i Kalifornien, måste produkter som innehåller cancerogena ämnen tydligt uttrycka det. 

När kött upphettas bildas så kallade Heterocykliska Aminer (HCA).  En av de är ämnet PhIP.  PhIP har visats vara cancerogent i djurstudier och numera även i studier på människor (1).
När man tog prover på kycklingen som serverades på snabbmatskedjorna fann man att den innehöll varierande nivåer av PhIP (2).

Domstolen fann snabbmatskedjorna skyldiga och dessa kommer därmed i framtiden bli tvungna att ha varningstexter på sina kycklingprodukter i Kalifornien.

Läs mer om kost och cancer här.

Referenser

1. Sinha R, Gustafson DR, Kulldorff M, Wen WQ, Cerhan JR, Zheng W. “2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine, a carcinogen in high-temperature-cooked meat, and breast cancer risk”, J Natl Cancer Inst. 2000;92(16):1352-1354.


De Stefani E, Ronco A, Mendilaharsu M, Guidobono M, Deneo-Pellegrini H, “Meat intake, heterocyclic amines, and risk of breast cancer: a case-control study in Uruguay”, Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1997;6(8):573-581.


Butler LM, Sinha R, Millikan RC, Martin CF, Newman B, Gammon MD, Ammerman AS, Sandler RS, “Heterocyclic amines, meat intake, and association with colon cancer in a population-based study”, Am J Epidemiol. 2003;157:434-445.

2. Sullivan KM, Erickson MA, Sandusky CB, Barnard ND, “Detection of PhIP in grilled chicken entrées at popular chain restaurants throughout California”, Nutr Cancer. 2008;60(5):592-602.

-------------------------------
Läs mer om Mat och Hälsa

No comments:

Post a Comment